DIA Zmrzlina LuMi
Stévia cukrová - Stevia Rebaudiana Bertoni
Stévia Rebaudiana Bertoni, známa aj ako Stévia cukrová, Stévia sladká alebo Sladké lístky, je rastlina, ktorá je 300-krát sladšia než cukor, avšak bez kalórií. Má uplatnenie v potravinárskom priemysle ako sladidlo a je výborným pomocníkom aj pre diabetikov, pre ľudí, ktorí trpia nadváhou a chcú schudnúť a v domácej kuchyni.
Trochu histórie
Keď bol v roku 1887 Dr. Moises Santiago Bertoni na expedícii v Paraguajských východných lesoch, od tamojších indiánskych sprievodcov sa dozvedel o tejto "veľmi čudnej" rastline.
Bertoni vtedy o nej napísal: "Vložením najmenšej častice ktorejkoľvek časti listu alebo vetvičky na jazyk, je každý prekvapený tou zvláštnou a extrémne sladkou chuťou, ktorá tam je. Kúsok lístku o veľkosti len niekoľko milimetrov štvorcových stačíi na to, aby v ústach ostal sladký pocit jednu hodinu; niekoľko maličkých lístkov stačí na osladenie silnej šálky kávy alebo čaju." To je stévia.
Neskôr, čo objavil, bolo: "sladivá sila stévie je o toľko vyššia než cukor, že nie je potrebné čakať na výsledky analýz a kultivácií, aby potvrdili jej ekonomickú prevahu ... ten najjednoduchší test to dokazuje."
Stévia sa stala známou...
V roku 1913 vyšla správa zo štátneho laboratória v Hamburgu (Nemecko), ktorá poznamenala: "prijaté vzorky pochádzajú z dobre známej rastliny, ktorá pred niekoľkými rokmi znepokojila výrobcov cukru."
Neskôr, keď v 1960-tych rokoch Japonci začali prísne regulovať umelé sladidlá, z ktorých niektoré úplne zakázali, objavili ideálnu náhradu za cukor aj syntetické sladidlá: rafinované extrakty stévie a v roku 1970 verejne predstavili steviozidy na konzorciu výrobcov jedál. Podobne ako keď v USA používali sacharín a aspartám v rôznych produktoch, tak aj v Japonsku začali používať stéviu v rôznych jedlách, vrátane zmrzliny, chleba, cukríkov, zaváraninách, morských potravinách, zeleninách a limonádach.
Japonsko dokázalo nielen popularitu stévie, ale aj jej prispôsobivosť a bezpečnosť. Prispôsobivosť rastliny je v tom, že môže rásť v skleníkoch po celej ich krajine. Bezpečnosť užívania stévie bola dokázaná rozsiahlymi vedeckými skúškami.
Odrody Stévia poznáme cca okolo 150 druhov. Patri do kmeňa Eupatoriaceae, čeľaď astrotivé - Aseraceae (Compositae). Je to rastlina, ktorá dorastá do výšky 30 - 60 cm.
Pôsobenie steviozidov
Steviozidy nemajú karcinogenné ani mutagenné pôsobenie
1. Reguluje množstvo cukru v krvi.
2. Zvyšuje aktivitu pankreasu.
3. Zlepšuje rovnováhu glukózy.
4. Zvyšuje príliv energie
5. Udržuje rovnováhu Chi častíc.
6. Stabilizuje krvný tlak.
7. Zvyšuje svalovú hmotu.
8. Urýchľuje zlepšenie stavu po námahe.
9. Zvyšuje schopnosť tela spaľovať tuk.
10. Zvyšuje kapacitu pamäti.
11. Spomaľuje degeneráciu tkane.
12. Vyrovnáva večerné kolísanie hladiny energie.
13. Znižuje chuť na sladké.
14. Neboli zistené prípady mozgového nádoru, záchvatov, slepoty, alebo ďalších 92 reakcii spojených s používaním aspartamu.
15. Zmenšuje dutiny (nádory, miesta), ktoré zmenšujú rast chrastov.
16. Má antiseptické vlastnosti, ktoré sa osvedčili pri liečení poranenej kože.
17. Má antimikrobiologické vlastnosti, ktoré inhibujú rast streptokoka a iných baktérií.
18. Ošetrovanie kože – aplikácie pri akné, ekzémy a zápaly kože atď.
19. Utišuje bolesť.
- prídavok niekoľkých kvapiek extraktu ku každému jedlu po krátkom čase (3-4 týždne) znižuje hladinu glukózy v krvi,
- znižuje fyzickú a duševnú únavu,
- Brazílske pramene udávajú, že u vekovej skupiny 20 - 40 rokov na 9,5% znižuje systolický a diastolický krvný tlak,
- steviozidy narušujú mechanizmus vzniku hladu,
Zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v listoch :
organické zlúčeniny - diterpény, triteprény, Betakarotén, stigmasterol, tanín, prchavé rastlinné oleje, bielkoviny, rutín, riboflavín, tiamín, vitaníny A a C, niacín a viac ako 60 vláknin a ďalších zlúčenín.
anorganické prvky - listy obsahujú 1,4 % N, 0,3 % P, 2,4 % K, vysoký obsah Cr, ďalej Co, Fe, P, Ca, Na, Mg, Mn, Se, Si, Zn.